Szakértőinktől: hogyan tartósítsd a rózsádat?
A vágott virágok között a legkeresettebb a rózsa. Ha élő, szálas rózsát kaptál és tartósítani szeretnéd, olvasd el szakértőink tanácsait!
Hogyan tudjuk tartósítani kedvenc virágunkat, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne? Többféle módszer létezik arra, hogy a rózsákat tartósítsuk. Először is tisztázzuk, hogy a vágott és élő rózsák élettartamát is meghosszabbíthatjuk különböző módszerekkel, erről lesz szó az első összefoglaló részben. Ezután rátérünk arra, hogyan szárítható úgy a rózsa, hogy tartós emlék maradjon :)
-
Élő, vágott rózsa élettartam hosszabbításának titkai:
Ha részesülsz a szerencsében és Te magad vágod le a rózsát, akkor délutáni időben, három óra után vágd le a szálat, mivel ebben az időpontban a legmagasabb a tápanyagtartalma a virágnak.A legalkalmasabb szálak a hosszantartás szempontjából azok, amelyek már kinyíltak ugyan, de még nem érik el a félig kinyílt állapotot. Ha ajándékba kapod a rózsát, sajnos ezt nem tudod befolyásolni, de a továbbiakat Neked is érdemes betartanod. Legalább 3 levelet hagyj a száron ami táplálja tovább a leveleket. Tedd minél hamarabb vízbe. Minden vízcsere alkalmával vágj le a szárából ferdén metszve egy kis darabot, hogy a felszívó felület egészséges legyen. Érdemes naponta cserélni a vizét. Lehet egy pár csepp citromlevet is tenni a naponta cserélt vízbe. Világos, de nem közvetlenül napsütötte helyre tedd a vázát.
-
A rózsa szárításának módszerei:
Elöljáróban azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a már hervadásnak indult rózsáinkat sajnos nem tudjuk semmilyen módszerrel szépre szárítani. Tehát ezt megelőző állapotban, lehetőleg frissen kell valamelyik módszert választanunk. Azt is érdemes tudni, hogy a kereskedelemben kapható virágokat és zöld leveleket fagyasztással vagy kemencében szárítják. Minél gyorsabb a szárítási folyamat, annál mélyebb és intenzívebb marad a növény színe. A házilag szárított növények sokszor nem tudunk ilyen hatásosan szárítani, de így is sokat megőriznek természetes szépségükből. Szárításkor a kék, a narancssárga és a rózsaszín árnyalatok nem nagyon változnak meg, a vörös és bíbor mélyebb árnyalatot, a sárga a zöld és a fehér vajszínű vagy bézses tónust kapnak.
A rózsák szárítására különböző módokat alkalmazhatunk. Itt a legközismertebb és legegyszerűbb módszereket foglaljuk össze.
-
Szárítás levegőn:
Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a levágott virágok megőrzésének. A rózsát szárításhoz akkor kell leszedni, amikor a bimbó nyílni kezd. Tartsuk a bimbót 20 másodpercre gőz fölé. Ha kinyílt rózsát szeretnénk ilyen módszerrel szárítani, akkor fújjunk erősen a virág közepébe és utána tartsuk a gőz fölé. Ezután a szálakat megtisztítjuk alsó leveleiktől, kötegekbe fogjuk, és összekötjük őket. Ezt követően ezeket a csomókat fejjel lefelé felakasztjuk napsütéstől védett, száraz és jól szellőző helyen.
-
Szárítás vízben
Egy vázába töltsünk kevés vizet és tegyük bele a szárítandó virágokat. A száradás során a vizet gyakran kell cserélni. Fontos, hogy a levegő száraz legyen, mert ha túl magas a páratartalom, akkor a virágok rothadni vagy penészedni kezdenek. A szoba hőmérséklete nem mérvadó, ezzel nem kell foglalkozni.
-
Szárítás homokban
Ehhez tisztára mosott homokot használjunk, amit használat előtt napon vagy sütőben porszárazra szárítunk. Egy dobozban helyezzük el a rózsákat úgy, hogy alakjukat megtartsák. Rögzítés után, körbeszórjuk homokkal úgy, hogy teljesen ellepje rózsáinkat. A dobozt tegyük száraz, szellős helyre és ha a homok átnedvesedne, cseréljük ki. Ugyanígy száríthatunk homok helyett mosóporral is.
Gyönyörködjetek tovább a nálunk vásárol gyönyörű élő rózsákban és ha a szárítással nem akartok bajlódni, válasszatok az általunk kínált rózsadobozokból :)