Szakértőnktől: Miért nem illatozik a vágott rózsa ma már?

Az ember, ha virágra gondol, nemcsak a szépségére, hanem az illatára is gondol egyúttal. Az ember a virágokat három érzékszervével csodálja, a szemével, az orrával és a tapintásával. Amikor a tavasz kibontakozik az embernek megtelik az orra a kellemes illatokkal. Amikor a mezőn, erdőben sétálunk tavasz vagy nyár idején és a sok pompás virágot látjuk magunk körül, automatikusan az illatokat is keressük a levegőben. Odahajolunk a gyümölcsfák, a bokrok illatozó virágait megszaglászni. Leszedve a mezei vagy kerti virágokat azonnal megszagoljuk azokat.
Természetes reakció az embertől, hogy ha kap egy hatalmas rózsacsokrot automatikusan megszagolja és várja az üdítő rózsaillatot. Mostanában azonban egyre több csalódás érhet minket, amikor frissen vágott rózsát szagolgatunk. Sajnos a vágott rózsák kb. 90% - ka ma már nem intenzív illatú.
A rózsa illata
A rózsák illata az illóolajaiból adódik, melyek a rózsa mirigyeiben termelődik a virág szirmainak alsó részén. Az illat erőssége függ a környezeti tényezőktől is. Ha a levegő páratartalma magasabb vagy ha melegebb van, akkor a rózsa illata is erőteljesebb. Minden rózsa illata tartalmazza a következőket: gyümölcsös összetevőket, pl. citrom, alma, málna; más virágok illatait, pl.: jácint, ibolya, gyöngyvirág; fűszeres illatokat, pl.: ánizs, bors, fahéj; és egyéb illatokat is, pl.: moha, páfrány, petrezselyem. Ezek az illatok mértékének keveredése adja meg egy egy rózsa illata közötti különbséget, ill. az egyedi illatanyag komponens. A parlagi rózsa, a damaszkuszi rózsa, a pézsmarózsa és a fehér rózsa nemesítők. Az illatos vágott rózsák előállításának legnagyobb nehézsége azonban az, hogy az illatért felelős gének rejtetten, ezért nehezen örökíthetők át a nemesítendő növénybe. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha két illatos rózsát keresztezünk, az első generációban nem illatos virágokat kapunk, csak az azt követő generációban jelennek meg újra illatos rózsák is. A másik nagy probléma, hogy az illatot biztosító génekhez a betegségekre való nagyobb fogékonyság is kapcsolódik, ami viszont nem kívánatos a piacon.
Valamit valamiért
Manapság a világ minden tájára szállítják a rózsákat. Az igény nagy és a rózsával foglalkozóknak olyan irányba kellett nemesíteni, hogy a vágott rózsák bírják a hosszú szállítási utakat is. Manapság a rózsáknak a tartósnak, a jól szállíthatónak és az ellenállónak kell lennie, de az illatot nagyon nehéz a nemesítés során átörökíteni. Manapság 30 000 rózsafajtát tartanak nyilván, ennek elenyésző hányada maradt intenzív illatú is. Manapság a vágott rózsák legnagyobb szállítói és nemesítői Dél-Amerikában és Kelet-Afrikában vannak. A kereskedelemben kapható rózsafajták választéka szinte követhetetlenné vált, a 3 nagy, jól ismert fajta, a ’Baccara’, a ’Sonie’ és a ’Mercedes’. Egy rózsa nemesítéséhez kb. 10 évre van szükség. A vágott rózsának számos teszten kell megfelelnie, szimulálják a hajóval szállítást, tartóssági teszteknek vetik alá, vizsgálják a virágok és a szár erősségét. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a hosszú és különösen egyenes virágszárnak is. Csak ebben az esetben lehet jól szállítani és csokorba kötni a rózsákat. A vágott rózsák levelei viszonylag sötétek, hogy szebb kontrasztot nyújtsanak a virágokkal. A hangsúly ma már világszerte a jó szállíthatóságon, ellenállóságon, hosszú és gyakori virágzáson, a kinézeten, nagyobb színválasztékon van – legkevésbé az erős illaton.
A rózsa illata hiányzik, változások
A piaci trendekkel szemben már az 1980-as években elindult egy ellenfolyamat is, ami fokozatosan teret nyert, bár még mindig nem ez az uralkodó. Ezekben az években ugyanis újra fokozódott az érdeklődés a nosztalgikus, illatos fajták vágott rózsa iránt, nemcsak a vásárlók, hanem a nemesítők részéről is. David Austin angol rózsái mellett Alain Meilland francia nemesítő is előállította ’Provence-i illatos rózsa’ sorozatát, a kerti rózsák egy teljesen új szériáját, amelyek megfelelnek ezeknek az igényeknek is. Ettől kezdve figyelhető meg, hogy a piacon ismét, ha nem is olyan illatos, de legalább mérsékelt illattal rendelkező rózsák kezdenek teret nyerni